Als je aan ondernemers vraagt wat de reden is om ondernemer te zijn, staat met stip op 1: vrijheid! Ik ben ook dol op vrijheid. De mogelijkheden van online ondernemen, vrij van locatie, je eigen tijd indelen, geld verdienen met dat wat je heel graag doet. Supertof!

Veel ondernemers die ik afgelopen jaar sprak voelden geen vrijheid als het over geld gaat. Dat geldt zeker niet alleen voor starters of ondernemers met kleine omzet. Het maakt niks uit of je die ‘magische’ 100k omzet hebt gehaald of al richting de 1 miljoen omzet gaat. Zonder financieel leiderschap blijft geld een belemmering om vrijheid in je ondernemerschap te ervaren. 

Toon je financieel leiderschap of schiet je in de struisvogelreflex?

Bij het onderwerp geld, boekhouding, financiën, schieten heel veel ondernemers in de ‘struisvogelreflex’.

Eerlijk gezegd snap ik het ook wel. Veel te weinig boekhouders en accountants spreken de taal van de ondernemer. Vaak krijg je pas weken of maanden na afloop van het jaar ‘kale’ cijfers, het lijkt in niks op management informatie. Geen wonder dat je daar geen chocola van kan maken. Cursussen over de financiële kant van ondernemen gaan meestal over belastingen en boekhouden. That’s not where the magic happens.

Geld = emotie

Uit talrijke gesprekken met ondernemers is mij 1 ding kristalhelder geworden. Geld & financiën gaan over emoties.

Angst om kwijt te raken wat je hebt.

Angst om onder ogen te moeten zien dat het minder goed gaat dan je denkt.

Geen hulp durven vragen omdat je je schaamt dat je omzet lager is dan het succesvolle beeld dat je schetst op social media.

Geen vragen aan je accountant stellen uit angst en schaamte voor wat je niet weet, om voor ‘dom’ te worden aangezien.

Weerstand voelen tegen een keurslijf van regels.

Weerstand tegen het betalen van belasting.

Onzekerheid als je ineens heel veel omzet maakt “wat zullen anderen wel niet denken”.

Geld en alles wat daar omheen hangt is een grote stressbron. Of je nou veel of weinig geld hebt. Zo zei Adam Curry – die als internetondernemer een vermogen van 60 á 70 miljoen heeft verdiend – recent in een interview: “Veel geld hebben is écht een gezeik”.

Financieel leiderschap met een potjes-methode?

Ik observeerde nog iets. ‘Makkelijke methodes’ om je geld te beheren. Gebaseerd op de potjesmethode of iets wat daarop lijkt. Het deed me denken aan de glazen potjes die mijn oma in de keuken had staan waarin ze het huishoudgeld verdeelde. Het idee is dat je al het ontvangen geld over potjes (of tegenwoordig bankrekeningen) verdeelt. Op zich prima. Ik hou ervan de zaken simpel te houden. Als het je helpt om het geld dat bestemd is voor de belastingdienst apart te zetten, dan moet je dat vooral doen.

Maar laat je niet in slaap sussen. Deze methodes leren je niet om je bedrijf financieel te runnen. Als je bedrijf ook maar een pietsie groeit en complexer wordt– denk aan klanten die vooruitbetalen of juist achteraf, rekeningen voor een heel jaar die je in een keer moet betalen, automatische incasso’s die ‘onzichtbaar’ zijn en altijd op een ongelegen moment worden afgeschreven – dan glipt het overzicht je met dit systeem door de vingers. En het kost je ook nog eens extra tijd. Een goede boekhouding moet je sowieso hebben, dus is het veel slimmer te zorgen dat je die zo inricht dat je daar automatisch de informatie uit kan halen die je nodig hebt. En dat is veel makkelijker dan je denkt. Je moet alleen wel weten welke informatie je nodig hebt!

Meer financiële kennis van de ondernemer = betere financiële prestaties van het bedrijf.

Boekhouders/accountants kunnen gebrek aan kennis deels compenseren, maar de kennis van de ondernemer zelf blijft belangrijk voor het nemen van financiële beslissingen (en dat doet 60% zelf)!

Vooral wat betreft het financieel vooruitkijken en sturen valt er het nodige te winnen bij veel ondernemers.

Van business model naar financieel model

Je businessmodel heb je uitgewerkt. Dat kun je vertalen in een financieel model. In een financieel model staan de knoppen waaraan je kan draaien in een rekenmodel uitgewerkt. Zo kun je zien wat een bepaalde beslissing betekent voor je omzet en winst. De kunst is om de knoppen te bepalen die belangrijk zijn.

Deze vertaalslag is iets wat je niet vaak hoeft te doen en is best ingewikkeld. Ik zou je aanraden hier een financieel deskundige voor in te huren.

Budget of forecast?

Vervolgens heb je met het financieel model een forecast gemaakt. Ik noem het expres geen budget, want dat klinkt heel statisch. Maar een forecast is juist niet statisch. Dat wordt telkens aangepast op basis van actuele data. Je moet immers flexibel zijn.

Elke maand vergelijk je je forecast op de belangrijke variabelen met de actuele data en bepaal je of je op koers ligt en welke acties er nodig zijn. Je actualiseert je forecast en dit proces herhaalt zich maandelijks.

Claim je vrijheid terug

Je kunt veel automatiseren of uitbesteden (namelijk het maken van de overzichten), maar de analyse en beslissingen neem je zelf. Dit is iets wat je zelf in de vingers moet krijgen en dit leer je alleen maar door te doen. Je ontwikkelt al doende je gevoel voor cijfers. Je gaat patronen zien, je weet wat ‘normaal’ en bijzonder is. Kortom, je bent ‘in control’. En dat gevoel alleen al geeft enorm veel vrijheid.

Financieel leiderschap levert je op dat je JA durft te zeggen tegen een geweldige kans.

Financieel leiderschap levert je op dat je NEE durft te zeggen tegen een ongunstig samenwerkingsvoorstel

Financieel leiderschap levert je op dat je weet dat het aanbod dat je maakt ook rendabel is

Financieel leiderschap levert je op dat je geen belastingverrassingen krijgt.

Financieel leiderschap levert je op dat je jouw boekhouder aangeeft hoe jij de dienstverlening wil

Financieel leiderschap levert je op dat je kiest voor een andere boekhouder die wel aan jou eisen voldoet

Financieel leiderschap levert je op dat je niet ineens een cashflow probleem hebt en vanuit je privé moet bijstorten (met een chagrijnige partner tot gevolg)

Financieel leiderschap levert je op dat je een financiering aanvraagt om verder te groeien

Financieel leiderschap levert je op dat je weet welke producten je de meeste winst opleveren en welke je beter kunt stoppen.

Beslissen op ratio en gevoel. Dat is financieel leiderschap. Dat geeft vrijheid.

Welke eerste drie stappen je kunt nemen om financieel leiderschap te pakken lees je in een blog wat ik hier eerder over schreef: Financieel leiderschap voor ondernemers in 3 stappen 

Natuurlijk kun je ook een gratis videochat met mij boeken. Dan kijken we samen wat jouw eerste stap op weg naar financieel leiderschap is. 

Ingrid van Ommeren helpt als #DeOnlineCFO ondernemers om financieel gezond te groeien. 

Zelf ondernemer en met een flinke dosis ervaring als registeraccountant (RA) en business controller voor een groot scala aan bedrijven, gecombineerd met haar persoonlijke en toegankelijke aanpak is zij dé sparringpartner voor ondernemers met groeiambitie.

Vul je naam en e-mailadres in en ga direct aan de slag met het werkboek

"Ontcijfer jouw unieke talenten in 7 simpele stappen"

Ik geef toestemming aan Leiderschap in Finance om mij het werkboek toe te sturen en daarna op de hoogte gehouden te worden met artikelen, tips en informatie over de leiderschapsprogramma's van Leiderschap in Finance. Ik kan mij ten allen tijde afmelden.

Gelukt! Veel plezier met het ontcijferen van je talenten!

Pin It on Pinterest