Venetië, 20 mei 9.00.

De zon schijnt al uitbundig. Er waait een lekker windje. Voor het San Marcoplein liggen 2000 roeiboten te wachten op het startschot. Roeiboten in alle soorten en maten. Drakenboten, ‘achten’, kano’s, kayaks, sloepen, gondels. Uit allerlei landen. Voor even mogen er geen gemotoriseerde boten varen. Het startschot. De Vogalonga 2018 is begonnen.

Twee weken eerder kreeg ik een whatsappje van een vriendin. Er was een plaatsje vrijgekomen in haar boot. Of ik wilde invallen. Eerste ingeving: Ja! Daarna het stemmetje: maar…

Ja, maar

  • Ik heb nog nooit zo ver geroeid
  • Ik kan toch niet zomaar 5 dagen weg thuis
  • Dan ben ik niet thuis als mijn kinderen terugkomen van schoolkamp
  • Ik heb het druk met mijn werk
  • Het is wel erg duur
  • Ik ken die andere mensen helemaal niet
  • Ik kan helemaal niet goed genoeg roeien

Bijna wilde ik nee zeggen. Toen dacht ik aan mijn favoriete quote van Eleanor Roosevelt:

Beren saboteren krachtige keuzes

Beren op de weg. Bezwaren. Excuses. Er zijn altijd zoveel redenen te bedenken waarom je iets niet doet.

♦ Zit je niet lekker in je baan? Dan zoek je toch een andere baan. Ja, maar….

♦ Wil je een (vervolg)studie naast je baan gaan doen? Doen! Ja, maar…

♦ Een sabbatical om een lange reis te maken? Ga! Ja, maar…

♦ Verhuizen naar een fijne plek? Zet je huis te koop! Ja, maar…

♦ Voor jezelf beginnen? Waag de sprong! Ja, maar…

♦ Een tijd in het buitenland gaan werken? Geweldig! Ja, maar…

Er zijn genoeg legitieme redenen om iets niet te doen, laat dat helder zijn. Ik heb het over de excuses. Je kop in het zand steken. Dingen op z’n beloop laten. Uit angst voor het onbekende, uit angst om te falen, uit angst om iets te verliezen.

Moed

Wist je dat mensen die rond hun pensioen terugkijken op hun carrière aangeven dat ze graag meer moed hadden willen hebben?

 Moed, om op eigen initiatief van baan te wisselen.

 Moed om wel die uitdagende expatfunctie aan te gaan en met hun gezin te verkassen naar een ander land.

 Moed om wel te gaan studeren naast een drukke baan en een gezin.

 Moed om wel aan hun leidinggevende te vragen hoe ze het kunnen regelen om een paar maanden op reis te kunnen.

 Moed om die uitdagende promotiekans wel met beide handen aan te grijpen.

♥ Moed om in hun carrière een stap terug te doen omdat dat op andere vlakken veel oplevert.

 Moed om wel dat boek te schrijven.

 Moed om toch te promoveren.

Creëer helderheid. Maak een krachtige keuze. Simpel. Toch?

Durf jij dappere en krachtige keuzes te maken? Ook als de uitkomst onzeker is? Heb je verlangens, dromen, wensen, maar heb je tot nu toe nog geen actie ondernomen om ze te realiseren? Neem dan eens de tijd om kritisch te overdenken of je bezwaren legitiem zijn. Zorg dat je helderheid krijgt. En kies. Ook ‘nee’  kan een krachtige keuze zijn!

Simpel toch? Dat blijkt voor veel mensen nogal tegen te vallen. Ik heb in mijn leven meerdere keuzes gemaakt die in de ogen van anderen moedig, dapper, gedurfd of ongebruikelijk zijn. Regelmatig wordt me gevraagd hoe ik dat dan doe. Want stiekem wil iedereen een keuze durven maken.

Mijn persoonlijk 7-stappenplan om helderheid te krijgen en krachtige keuzes te maken

1) Beschrijf in concrete woorden wat je wil en wat het je brengt.

Beschrijf hoe je leven eruit gaat zien als je de keuze maakt. Hoe concreter, hoe beter. Stel: je wil al een tijdje een studie doen om je mogelijkheden in je werk te vergroten. Welke studie wil je doen, waar, hoe ga je daar naartoe, wie zit er naast je, hoe ziet je studieplek eruit, op welke dagen/tijden ga je studeren, hoe ga je het halen van een tentamen vieren. Kleur het beeld in. Zo mooi en gedetailleerd mogelijk.

Waarom zou je deze keuze maken? Draagt het bij aan jouw persoonlijke lange termijn doelen? Welke waarden vind je belangrijk in je leven en draagt een ‘ja’ daaraan bij?

2) Maak een ‘berenlijst’

Welke redenen zijn er om het niet te doen. Schrijf ze allemaal op. Echt allemaal (ook de pietluttige!). Neem weer even het voorbeeld van de studie. ‘Ik heb geen tijd’, ‘ik ben al zo lang uit m’n studieritme’, ‘wat als ik het niet haal?’, ‘ik heb geen rustige plek om te studeren’, ‘ik kan alleen in de avonden en ik ben helemaal geen avondmens’, ‘als ik binnen 5 jaar bij mijn bedrijf wegga moet ik de kosten zelf betalen’, ‘wat als ik in de tussentijd mijn baan verlies?’, ‘misschien heb ik er niks aan’, ‘ach, het gaat eigenlijk best goed nu’, enzovoort, enzovoort.

3) Maak de beren onschadelijk

Schrijf achter elk bezwaar: hoe ga ik dat oplossen? Voor de meeste praktische bezwaren is een oplossing te bedenken. Of is het een excuus vermomd als bezwaar? Die kun je dan doorstrepen.

Je houdt de valide bezwaren over. Want elke keuze kent nadelen.

4) Je ergste nachtmerrie

Beschrijf: wat is het allerergste wat kan gebeuren als ik het wel doe?  Heel vaak blijkt dat eigenlijk helemaal niet zo erg te zijn!

5) Wat kost het me als ik de keuze (nu) niet maak?

Als je een krachtige keuze niet maakt kan dat je ook iets kosten.  Bijvoorbeeld spijt achteraf. Je realiseert je doelen niet. Als je datzelfde later wil doen kost het je mogelijk meer geld. Sommige kansen komen niet nog een keer.

Als je je realiseert wat het niet (durven) maken van een keuze je kost kan het in een klap duidelijk zijn waarom je het juist wel moet doen.

6) Ga op onderzoek uit

Onderzoek of jouw beeld en oplossingen realistisch zijn. Ga met mensen praten die iets soortgelijks hebben gedaan. Welke bezwaren hadden zij en hoe hebben ze die opgelost? Hoe ervaren zij de stap? Komt de realiteit overeen met hun verwachtingen? Met jouw verwachtingen?

7) Bepaal je eerstvolgende actie en voer deze uit

Beschrijf welke eerstvolgende (kleine) stap je nu kunt zetten om de kans te pakken. Als je al een stapje hebt gezet is een volgende stap minder moeilijk. Vraag een brochure van de studie aan. Bel met de studie-adviseur en stel je vragen over de studie. Zoek uit hoe het zit in je contract met terugbetaling van studiekosten.

Als je het lastig vind om je eerstvolgende stap te bedenken, dan bied ik je de mogelijkheid voor een (gratis!) Next Step Video Chat. Laat dat dan je eerste stap zijn!

Schrijven verheldert

Misschien is het je opgevallen dat ik bij een aantal stappen heb gezegd ‘beschrijf’. Dat is bewust. Schrijven is een krachtige manier om helderheid te krijgen. Je kijkt op een andere manier naar je eigen ideeën. Je kunt ze wegleggen en op een later moment teruglezen. Mogelijk dat je dan anders tegen een aantal dingen aankijkt. Het opschrijven van je ideeën zorgt voor rust in je hoofd. Grote beslissingen kunnen veel ruimte in je hoofd opslokken zonder dat je dichterbij de kern komt. Het bekende ‘malen’.

Keuzes maken met vertrouwen

Terug naar Venetië. Wat maakte dat ik gegaan ben? Vooropgesteld dat het me een ontzettend gave ervaring leek waar ik niet zo heel snel een nieuw kans voor zou krijgen. Uiteindelijk was het allerbelangrijkste: een basisvertrouwen dat het allemaal wel goed zou komen en support van mijn omgeving en de roeiploeg. Mijn bezwaren bleken allemaal vermomde excuses en praktische problemen die makkelijk waren op te lossen.

Was dit een ‘moedige’ keuze? Nee, dat vond ik zelf niet. Toch kreeg ik verrassend veel reacties van mensen die het stoer vonden dat ik ‘ja’ had gezegd en aangaven dat zij dat (om uiteenlopende redenen) nooit zouden durven. Ik realiseerde me dat veel mensen überhaupt geen keuzes maken.

Misschien is het geen kwestie van durven, maar van niet weten hoe je keuzes maakt waar je achter staat.

Met alle keuzes die je maakt bouw je basisvertrouwen op om ook de belangrijke keuzes in je carrière en leven op een goede manier te maken. Zodat je niet rond je pensioen hoeft terug te kijken en te denken ‘had ik toen maar de moed gehad om…’.
PS: ik heb de genoten van de Vogalonga, het was wat je noemt een ‘epische ervaring’. Ben je heel nieuwsgierig waar ik het nou eigenlijk over heb? Hier is het officiële filmpje over de Vogalonga 2018.

Ingrid van Ommeren helpt als coach en consultant financiële professionals en teams om effectiever leiding te geven en Leading Edge Finance teams te creëren.

Met haar ervaring als RA en professional in Learning & Development is zij expert op het gebied van leiderschap en talent ontwikkeling voor de financiële functie.

Vul je naam en e-mailadres in en ga direct aan de slag met het werkboek

"Ontcijfer jouw unieke talenten in 7 simpele stappen"

Ik geef toestemming aan Leiderschap in Finance om mij het werkboek toe te sturen en daarna op de hoogte gehouden te worden met artikelen, tips en informatie over de leiderschapsprogramma's van Leiderschap in Finance. Ik kan mij ten allen tijde afmelden.

Gelukt! Veel plezier met het ontcijferen van je talenten!

Pin It on Pinterest