Wie kent hem nog, de Apple Macintosh draagbare computer? Zo’n twintig jaar geleden, in mijn beginjaren bij KPMG, sleepte ik deze elke dag mee naar mijn klanten. Het was de tijd dat een boekhouder bij een klant de computeruitdraaien met een rekenmachine narekende. Sindsdien is de computer niet meer weg te denken en is digitalisering in finance supersnel gegaan.

De impact van digitalisering in finance

De impact van technologische ontwikkeling is naar verwachting groot in de financiële functie. Bijvoorbeeld:

 • Nieuwe technologie helpt bestaande activiteiten simpeler, sneller en veiliger uit te voeren.
 • Van controle en verantwoording richt de financiële functie zich steeds meer op analyses en waardecreatie rondom het besluitvormingsproces.
 • Er ontstaan nieuwe functies. Denk aan een professional die de financiële data organiseert die beschikbaar zijn in de organisatie, of professionals die met digitale tools analyses uitvoeren, scenario’s doorrekenen en inzichten presenteren.

Werknemers in de financiële functie zien meerdere bedreigingen voor hun toekomstige baan. Ze vrezen dat banen naar de jongere generatie gaan die met computers is opgegroeid. Bovendien worden ook werkzaamheden door de computers overgenomen en veranderen banen.

Hoe kun je zorgen dat je inzetbaar blijft? Naast wendbaarheid en flexibilteit zijn, een ‘must’ in deze tijd van snelle veranderingen, is het ontwikkelen van de juiste vaardigheden van belang.

Ontwikkel je digitale vaardigheden

Digitale vaardigheden zijn onmisbaar in de huidige tijd. Inmiddels zijn er steeds meer werknemers die geen wereld kennen zonder computers, videospellen en internet. Zij worden de ‘digital natives’ genoemd. Wat betekent dit voor de finance professional die niet is opgegroeid in de digitale wereld?

Het goede nieuws is volgens onderzoekers Paul Kirschner en Pedro de Bruyckere dat iedereen digitale vaardigheden kan opdoen. In hun boek ‘the myths of the digital native and the multitasker’ ontkrachten zij de term ‘digital native’. De digitale ‘hard skills’ kun je leren. Je moet wel graag willen leren en ook de vaardigheid hebben om je snel nieuwe vaardigheden eigen te maken. Onmisbaar zijn tegenwoordig digitale vaardigheden zoals

 • het inzetten van digitale tools,
 • handig zijn in zoeken op internet,
 • omgaan met sociale media.

‘Digibetisme’ – het ontbreken van de nodige vaardigheden om met digitale informatie om te gaan – is een bedreiging voor werknemers. Als je je digitale vaardigheden eigen maakt en bijhoudt kun je alles wat een ‘digital native’ ook kan. Zorg dus dat je een ‘digital savvy’ finance professional wordt.

Ontwikkel je sociale vaardigheden

Soft skills worden steeds belangrijker of je slaagt in je baan. Heb je bijvoorbeeld de slagkracht om de directie te overtuigen? Hoe goed zijn je communicatieve vaardigheden? Hoe snel leer je nieuwe dingen en kun je ze in de praktijk toepassen (je leervermogen)? Allemaal vaardigheden die niet of nauwelijks door computers worden bedreigd.

Wil je je inzetbaarheid ook op langere termijn waarborgen? Ontwikkel de eigenschappen en vaardigheden die de computer niet heeft:

 • compassie,
 • intuïtie,
 • creativiteit,
 • mensenkennis,
 • ‘kunnen omgaan met robots’ en
 • analytisch vermogen om data te kunnen interpreteren.

De persoonlijk kant van het werk is een onmisbare factor voor succes. Daarmee biedt de verdergaande digitalisering in finance ook weer nieuwe kansen. Doe er je voordeel mee.

Lees ook:

Waarom investeren in je eigen talentontwikkeling je beste beslissing is

 

Ingrid van Ommeren helpt als coach en consultant financiële professionals en teams om effectiever leiding te geven en Leading Edge Finance teams te creëren die waarde toevoegen aan mensen en de business.

Met haar ervaring als RA en professional in Learning & Development is zij expert op het gebied van leiderschap en talent ontwikkeling voor de financiële functie.

Vul je naam en e-mailadres in en ga direct aan de slag met het werkboek

"Ontcijfer jouw unieke talenten in 7 simpele stappen"

Ik geef toestemming aan Leiderschap in Finance om mij het werkboek toe te sturen en daarna op de hoogte gehouden te worden met artikelen, tips en informatie over de leiderschapsprogramma's van Leiderschap in Finance. Ik kan mij ten allen tijde afmelden.

Gelukt! Veel plezier met het ontcijferen van je talenten!

Pin It on Pinterest