Financieel leiderschap klinkt misschien ingewikkeld en als iets wat vooral voor grote bedrijven interessant is. Niks is minder waar. Het is voor iedere ondernemer van belang. En eigenlijk is het heel simpel.

  1. Zorg voor juiste, betrouwbare en actuele cijfers
  2. Begrijp je cijfers
  3. Gebruik je cijfers

Zoals zo vaak is de praktijk anders dan de theorie. In deze tijd waarin het heel gemakkelijk is om een (online) bedrijf te starten blijkt kennis van de cijfers helemaal niet vanzelfsprekend.

Integendeel.

Wel een bedrijf, geen idee van de cijfers

Ze vertelde me: “als de boekhouder belt, dan neem ik niet op, ik klap dan gewoon helemaal dicht”. Ik was verbaasd. Een succesvolle online ondernemer die helemaal geen inzicht bleek te hebben in haar financiën. Ik vroeg door. Wat bleek? Ze had al anderhalf jaar geen cijfers gezien.

Want de boekhouder was nog niet klaar met de aangifte inkomstenbelasting.

Helaas geen uitzondering

Ik vroeg andere ondernemers hoe zij hun administratie bijhouden. Hoe ze inzicht hebben in hun financiën. Hoe ze de cijfers gebruiken om hun onderneming te sturen.

Mijn verbazing ging over in verbijstering. Slimme ondernemers. Professionals in hun vak. Met lef. Die hun hand niet omdraaien voor online marketing, sales funnels, automatisering, inhuren van VA’s en andere experts. Die bloggend en vloggend hun expertise delen op social media dat het een lieve lust is. Ze organiseren workshops, events en de meest fantastische retreats.

Raar maar waar. Zodra het over de cijfers, financiën, boekhouding en belasting gaat veranderen deze zelfstandige, zelfverzekerde ondernemers in afhankelijke, onzekere mensen.

Inzicht in hun cijfers? Nee, dat hadden ze eigenlijk niet. Laat staan dat ze de cijfers begrijpen. En dat je cijfers kunt gebruiken om je bedrijf mee te leiden, nee, daar hadden ze nog nooit bij stilgestaan.

Heel veel een-ogige koning(inn)en

Je kent vast de uitdrukking “in het land der blinden is éénoog koning”. Dat geldt zeker voor de financiële dienstverleners die ik tijdens mijn onderzoek tegenkwam:

  • boekhouders met een werkwijze uit het jaar kruik (weinig tot geen automatisering),
  • boekhouders die geen sjoege hebben wat online ondernemen is,
  • accountants die hun klanten niet serieus nemen en online ondernemen als leuke hobby zien,
  • money mindset coaches,
  • VA’s (virtual assistents) die een Profit First cursus hebben gedaan en verder geen professionele financiële achtergrond hebben.

Helaas schiet je er als ondernemer in het gunstigste geval tijdelijk wat mee op. Als je pech hebt kom je van de regen in de drup.

Goed opgeleide boekhouders/accountants die kennis van zaken hebben, de (online) business begrijpen, een paar stappen vooruit kunnen denken en ook nog kunnen communiceren in de taal van de ondernemer zijn – helaas – schaars.

Waarom financiële basiskennis onmisbaar is voor ondernemers

Financiën is een belangrijke pijler van je onderneming. Voor de meeste ondernemers niet de meest sexy pijler. Maar als je succesvol wil zijn en de impact in de wereld wil maken die je voor ogen hebt, dan is het ‘part of the game’.

Leer het spel zelf te spelen.

Neem financieel leiderschap in je bedrijf.

Dat is niet zo moeilijk als je denkt. Dit zijn de 3 stappen die je daarvoor moet gaan beheersen:

Stap 1: Zorg voor juiste, betrouwbare en actuele cijfers

Wat bedoel ik hiermee?

Juiste cijfers

Je boekhouding moet voldoen aan wet- en regelgeving. Als ondernemer ben jij daar zelf verantwoordelijk voor, ook als je de administratie hebt uitbesteed aan een boekhouder/accountant!

Betrouwbare cijfers

Je hebt waarschijnlijk (delen) van je belangrijkste processen geautomatiseerd, zoals bijvoorbeeld aankopen via je website. Daarbij gebruik je vaak meerdere systemen voor bestelling, betaling, facturering. Woocommerce en Mollie zijn veelgebruikt. Je moet als ondernemer er op kunnen vertrouwen dat alle (financiële) gegevens uiteindelijk juist en volledig in je administratie terechtkomen.

Elke keer opnieuw.

Dit lijkt een open deur, maar het vereist wel enige kennis van zaken van automatisering om vast te stellen dat alles werkt zoals zou moeten. Een vinkje verkeerd en er kan iets mis gaan.

Actuele cijfers

Aan cijfers van een jaar geleden heb je niks. Met de technologische mogelijkheden van nu kun je ‘real time’ inzicht hebben in je cijfers. Maak daar gebruik van. Het betekent dat je zelf de discipline moet hebben om regelmatig de facturen en bonnen te scannen en te uploaden in het systeem. De verwerking gaat vervolgens heel snel met de moderne boekhoudpakketten. Met handige apps heb je je cijfers altijd bij de hand.

Heb je een boekhouder die je geen actuele cijfers kan leveren? Ga nu naar een ander!

Stap 2: Begrijp je cijfers

Je cijfers worden geregistreerd in een boekhoudsysteem. Vaak komt er een basis rapportage uit in de vorm van een balans, een resultatenrekening en een kasstroomoverzicht. Hier haken veel ondernemers af.

Want ze herkennen de cijfers niet, de cijfers zijn te algemeen weergegeven, de cijfers hebben geen context. Herken je dit?

Nou kun je wel leren hoe je een balans en resultatenrekening moet lezen (wat inderdaad heel verstandig is), maar dat geeft nog steeds niet het inzicht waar je als ondernemer echt wat aan hebt.

Financieel leiderschap: jij bepaalt hoe jij je boekhouding wil inrichten

Het mooie is dat je de cijfers kunt weergeven zoals jij dat wil. Je mag voor een heel groot deel zelf bepalen hoe je je boekhouding inricht. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende grootboekrekeningen gebruiken voor verschillende omzetstromen. Doe je dit ook voor de kostprijs van je omzet, dan kun je in ieder geval de marge per product berekenen. Je hebt de vrijheid om je boekhouding in te richten op een manier die past bij jouw bedrijfsmodel.

Stap 3. Gebruik je cijfers

Je cijfers zijn een belangrijk startpunt om te kijken of je op de goede weg bent. Als je een paar kerncijfers vaststelt die je goed in de gaten houdt en dat elke maand doet, dan ontwikkel je gevoel voor de cijfers die bij jouw bedrijf passen. Je gaat trends herkennen, eventuele seizoenspatronen en je herkent de financiële gevolgen van eerder genomen bedrijfsbeslissingen. Die kennis kun je gebruiken om betere beslissingen voor de toekomst te nemen.

Combineer cijfers en intuïtie om jouw bedrijf te laten groeien.

Financieel leiderschap – een must voor elke ondernemer

Of je nou in je eerste jaar zit, al naar een omzet van 6 of 7 cijfers gaat of een klein bedrijf hebt met een team, inzicht in je cijfers is in elke fase van je ondernemerschap belangrijk.

Begin er zo snel mogelijk mee en bespaar jezelf een aantal kostbare fouten.

Leer je cijfers begrijpen en herken kansen.

Neem gefundeerde beslissingen en bouw een winstgevend bedrijf.

Ingrid van Ommeren helpt als #DeOnlineCFO ondernemers om hun financieel leiderschap te versterken. 

Met haar ervaring als registeraccountant (RA) en business controller voor een groot scala aan bedrijven, gecombineerd met haar persoonlijke en toegankelijke aanpak is zij dé sparringpartner voor ondernemers met groeiambitie.

Vul je naam en e-mailadres in en ga direct aan de slag met het werkboek

"Ontcijfer jouw unieke talenten in 7 simpele stappen"

Ik geef toestemming aan Leiderschap in Finance om mij het werkboek toe te sturen en daarna op de hoogte gehouden te worden met artikelen, tips en informatie over de leiderschapsprogramma's van Leiderschap in Finance. Ik kan mij ten allen tijde afmelden.

Gelukt! Veel plezier met het ontcijferen van je talenten!

Pin It on Pinterest