De afgelopen weken stond in het Financieele Dagblad (FD) een paginagrote advertentie voor onbeperkt online leren van een grote aanbieder van trainingen voor financiële professionals. Je kunt onbeperkt tientallen modules volgen voor een vast bedrag per jaar. Vergeleken met de prijzen van classroom trainingen klinkt dat aantrekkelijk.

Online training steeds breder beschikbaar

Online leren neemt een enorme vlucht. Er komen snel meer aanbieders die voor een vast maand- of jaarbedrag toegang bieden tot een uitgebreide academy met e-learning modules. Vaak zijn het de populaire soft skills trainingen. Meer dan 100 online trainingen is geen uitzondering. Gericht op de massa. Ze hebben ronkende titels en wervende omschrijvingen.

Het ‘Netflix’ principe

Aanbieders prijzen dit concept aan als ‘de Spotify of Netflix manier’. Het doet mij ook denken aan de all-you-can-eat formule.  Als je weleens in een all–you-can-eat wokrestaurant, sushirestaurant of ander restaurant met dit concept geweest bent geweest dan herken je dit vast:

 • Je bent in het begin enthousiast over zoveel variatie en je neemt van alles een beetje om te proeven.
 • Sommige dingen zijn zo lekker dat je daar meer van gaat halen.
 • Wat na een paar happen niet zo heel lekker is schuif je weg.
 • Na verloop van tijd lijkt alles hetzelfde te smaken.
 • Tegen de tijd dat je bij het toetjesbuffet komt heb je genoeg. Je gaat naar huis en bedenkt je dat je weer te veel hebt gegeten. Omdat het er nou eenmaal was.
 • De volgende keer kies je liever een restaurant met echt goed eten en prettige bediening

Overeenkomsten met onbeperkt online leren

Na twee jaar experimenteren met een abonnement op een online academy en een evaluatie verder, herkende ik dezelfde patronen bij de gebruikers:

 • De eerste periode was er een piek in inloggen en surfte men van links naar rechts door de modules. Ontdekken wat er allemaal was. Een complete training werd nauwelijks afgemaakt.
 • Daarna vonden mensen een paar trainingen die hun interesse hadden gewekt en die maakten ze vaak wel af.
 • De meeste trainingen waren volgens een didactisch format ontwikkeld en bestonden uit dezelfde onderdelen. De vorm was hetzelfde, de inhoud varieerde. Mensen die meerdere trainingen hadden gevolgd gaven aan dat alles op elkaar begon te lijken. Het werd te voorspelbaar. Saai.
 • Mensen besteedden te veel tijd aan trainingen die ze niet direct konden gebruiken. Gewoon, omdat het beschikbaar was. Tijd die ze beter en liever aan iets anders hadden besteed.
 • De gebruikers van de training wilden graag meer maatwerk en aandacht.

Leuk marketingconcept of een waardevolle toevoeging?

Betekent dit dat de onbeperkt online training vooral een goed marketingconcept is? Integendeel! Dit model heeft zeker voordelen.

 • De inhoud van de meeste trainingen is heel goed. Experts op hun vakgebied werken mee aan de inhoud. Het zijn vaak de basisprincipes die iedereen eigenlijk zou moeten beheersen.
 • Didactisch zitten de meeste trainingen van de grote aanbieders ook goed in elkaar (kleinere aanbieders heb ik niet allemaal bekeken, daar kan ik niks over zeggen).
 • Het is een groot voordeel dat de trainingen voor een grote groep betaalbaar zijn.

Of investeren in onbeperkt online training waardevol is, hangt sterk samen met de manier waarop je deze trainingen inzet. Daar is veel winst te behalen.

5 Succesfactoren voor meer rendement

Terug naar mijn eigen ervaring met onbeperkt online leren. We hebben gekeken wat we konden doen om meer rendement uit de online academy te halen. Dat heeft de volgende succesfactoren opgeleverd:

1. Sluit aan bij de persoonlijke en strategische ontwikkelingsplannen.

Zonder ontwikkelingsplan, of dat nou persoonlijk is of voor een organisatie, is het lastig prioriteiten te stellen. Zorg ten eerste voor goede ontwikkelingsplannen. Gebruik dat als basis om doelgericht bijpassende modules te volgen of een curriculum aan te bevelen.

2. Help kiezen

Hoe groter het aanbod, des te lastiger vinden mensen het te kiezen. Hierdoor haken veel mensen door af. Mensen vinden sturing of begeleiding bij complexe zaken vaak prettig. Help ze door leerpaden te maken, aan te geven welke modules (of submodules) aansluiten bij hun baan, hun ontwikkeling. Adviseer wat een goed moment is om een bepaalde training te doen. Help doseren. Dit is het maatwerk waar mensen naar op zoek zijn.

3. Zorg voor een coach om de geleerde vaardigheden in de praktijk te brengen.

Veel online trainingen gaan over soft skills. De modules geven achtergrond, theorie en oefeningen om het in de praktijk te brengen. So far so good. Op dat punt gaat het mis. Zonder stok achter de deur is het lastiger de training af te maken. Als je niemand hebt die eerlijke feedback geeft op de oefening is het moeilijk om het geleerde in de praktijk te brengen. Een coach die daarbij helpt geeft een enorme boost voor het effect van de training op de persoonlijke ontwikkeling en het dagelijks werk.

4. Integreer de online trainingen in een blended leertraject.

De online trainingen zijn goed in te passen in een ‘blended’ traject. Gebruik de online modules als voorbereiding op een groepstraining. Je kunt veel sneller naar het oefenen van vaardigheden als iedereen de theorie heeft doorgenomen en goed voorbereid aan de dag begint. Het geeft ook meer ruimte om individuele leerdoelen te oefenen. Persoonlijke aandacht werkt. Het geeft energie en plezier, waardoor mensen meer leren. Onze ervaring is dat dit een grote verbetering was voor de kwaliteit van de trainingsdag.

5. Blijf de trainingen onder de aandacht brengen.

Als iets nieuw is zijn mensen enthousiast. Dat effect ebt snel weg in de drukte en deadlines van alledag. Tijd nemen om jezelf te ontwikkelen zit er bij de meeste mensen niet vanzelf in. Het helpt om mensen regelmatig te informeren en te wijzen op de online trainingen. Zo blijven ze ‘top of mind’.

De gouden combinatie om je budget slim te gebruiken

De voorlopige conclusie is dat onbeperkt online leren bij kan dragen aan talentontwikkeling, mits goed ingezet en ondersteund. De vaste jaarbedragen die aanbieders hanteren voor onbeperkt toegang tot hun online academy zijn interessant. Door slim om te gaan met je ontwikkelingsbudget kun je het rendement vergroten. Maak gebruik van standaard online modules waar dat kan. De besparing die je daarmee realiseert ten opzicht van de traditionele classroom training kun je gebruiken om rond die standaard online modules maatwerk en persoonlijke aandacht te geven. Een gouden combinatie om talent te ontwikkelen.

Aan de slag

Wil je zelf gebruik maken van onbeperkt online trainingen in combinatie met gerichte coaching?  Kies zelf de aanbieder die je aanspreekt (daar kan ik je bij helpen), ik ben jouw persoonlijke coach.

Ben je voor je bedrijf of afdeling geïnteresseerd in deze gouden combinatie? Heb je al een eigen of extern onbeperkt online academy en wil je daar meer rendement uit? Wil je weten of een onbeperkt online academy in combinatie met maatwerk voor jouw bedrijf of afdeling haalbaar is? Vraag dan gratis een strategiegesprek aan.

Ingrid van Ommeren helpt als coach en consultant financiële professionals en teams om effectiever leiding te geven en Leading Edge Finance teams te creëren die waarde toevoegen aan mensen en de business.

Met haar ervaring als RA en professional in Learning & Development is zij expert op het gebied van leiderschap en talent ontwikkeling voor de financiële functie.

Vul je naam en e-mailadres in en ga direct aan de slag met het werkboek

"Ontcijfer jouw unieke talenten in 7 simpele stappen"

Ik geef toestemming aan Leiderschap in Finance om mij het werkboek toe te sturen en daarna op de hoogte gehouden te worden met artikelen, tips en informatie over de leiderschapsprogramma's van Leiderschap in Finance. Ik kan mij ten allen tijde afmelden.

Gelukt! Veel plezier met het ontcijferen van je talenten!

Pin It on Pinterest