Het is fascinerend wat er gebeurt als ondernemers of mensen van verschillende afdelingen in een bedrijf samen over cijfers praten. Ze denken dezelfde financiële taal te gebruiken, maar niets is minder waar. Dat zorgt voor veel verwarring en onbegrip.

Mensen gebruiken verschillende woorden om hetzelfde te zeggen

Operationele winst, bedrijfsresultaat, EBIT of exploitatieresultaat. Zomaar een paar woorden die allemaal hetzelfde betekenen: de winst uit de activiteiten van de onderneming zonder de rente, afschrijving, belasting en bijzondere opbrengsten.

Het gebeurde me deze week nog in een overleg met de marketingmanagers bij een klant. Omzet in het CRM (Customer Relations Management) systeem bleek toch iets anders te betekenen dan omzet in het financiële systeem. Spraakverwarring, irritatie over en weer  – zij begrijpen er ook niks van -en kostbare tijd ging verloren.

Of ze gebruiken hetzelfde woord maar bedoelen iets anders.

Vraag aan de salesafdeling hoeveel winst ze deze maand hebben gemaakt en ze zeggen € 5 miljoen.

Stel dezelfde vraag aan de financiële afdeling en ze zeggen dat het bedrijf een verlies heeft gemaakt van €0,5 miljoen.

De verkoper denkt bij winst aan de brutowinst (verkoopwaarde – kostprijs), maar de financieel manager denkt aan de ‘bottom line’: de netto winst.

Hoe komt het dat ze een verschillende taal spreken?

Dat komt omdat ze een verschillend referentiekader hebben. Dat is ook niet zo raar. Een verkoper heeft geen invloed op alle kosten en is verantwoordelijk voor datgene waar hij invloed op heeft. Daar ligt de focus. In dit geval de brutowinst.
Finance kijkt naar het totaal bedrijf. Volkomen logisch in hun perspectief. Dus winst is netto winst.

Maar als de verkoper en de financiële afdeling zich niet realiseren dat ze door verschillende referentiekaders niet hetzelfde bedoelen kan het flink mis gaan.

Hetzelfde gebeurt er als een ondernemer met de boekhouder praat. Waar de ondernemer denkt in commerciële winst, denkt de accountant in fiscale winst (dit is waar de belastingdienst naar kijkt).

Zonder een gemeenschappelijke taal is het moeilijk je doel te bereiken.

In 1999 verbrandde een klimaatsatelliet bij Mars doordat het ene softwaresysteem de benodigde kracht van de stuwraketten in lbf berekende en het andere softwaresysteem in Newton. De systemen spraken verschillende talen met desastreuze gevolgen.

Hoe belangrijk is een gemeenschappelijke financiële taal?

Het TV-programma ‘Ik vertrek’ is al jaren populair. Lukt het mensen een nieuw en succesvol bestaan op te bouwen in een ander land? Keer op keer blijkt dat mensen de taal van het land waar ze gaan wonen en werken slecht spreken. De uitzonderingen die wel de taal spreken zie je soepel contacten leggen, met bouwvakkers en buren communiceren en zo zaken gedaan krijgen. Ze maken gelijkwaardig deel uit van hun nieuwe omgeving. Een gemeenschappelijke taal is de verbindende factor.

‘Finance’ is de taal van het bedrijfsleven

In het bedrijfsleven is de gemeenschappelijke taal ‘finance’. Heb je een bedrijf of ben je werkzaam in het bedrijfsleven, dan is het zaak je die taal eigen te maken. Zoals elke taal is dat in het begin lastig, moet je drempels over en moet je lef hebben om je zegje te doen. Keer op keer zie ik de twinkeling als mensen het ineens snappen. Begrijpen waar ‘die financials’ het over hebben. Kunnen (en durven!) meepraten als het over financiële zaken gaat. Wat een zelfvertrouwen geeft dat!

Hoe helpt je dat verder?

Als je eenmaal de basisprincipes van finance onder de knie hebt kun je de relevante vragen stellen (en de antwoorden begrijpen). Zoals bijvoorbeeld deze 3:

Is dit product winstgevend?

Stel dat een onderzoeker bij een farmaceutisch bedrijf denkt: het maken van een medicijn kost €1 per pil, we verkopen het voor €5 per pil. We verkopen er makkelijk 1 miljoen per jaar, dus we maken een mooie winst.

Wat hij over het hoofd ziet, is dat de ontwikkeling van medicijnen vele jaren duurt waarin veel geld wordt geïnvesteerd. Bovendien zullen niet alle medicijnen in ontwikkeling uiteindelijk succesvol zijn. De succesvolle pillen moeten ook de kosten voor ontwikkeling en de mislukkingen dekken. Wat op het eerste gezicht een aantrekkelijke winst lijkt, is dat niet altijd.

Het bepalen van kostprijzen, marges en de winstbijdrage per product is een van de onmisbare financiële concepten voor grote en kleine bedrijven. 

Betalen onze klanten snel genoeg?

Als ondernemer of verkoper weet je als het goed is wat je minimum verkoopprijs is. Je wil geen verlies maken. Zit er geen rek meer in de prijs, dan willen verkopers vaak nog wel een langere betaaltermijn toezeggen om de deal binnen te halen, met het idee dat het niet uitmaakt of een klant deze maand of volgende maand betaalt. Zeker voor verkopers die een omzet target hebben is dit verleidelijk. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de latere ontvangst van het geld.

Voor 1 klant maakt dat niet uit, maar als je over je hele klantenbestand een maand later betaald krijgt, maakt dat wel uit. Dan kan het zomaar zijn dat je geen cash hebt om te investeren of salaris aan je team te betalen.

Heb jij voor jouw bedrijf goed inzicht in de betaaltermijnen, de betaalplannen, de oninbare debiteuren (niet-betalende klanten), de kosten van langere betaaltermijnen, de invloed op je betaalcapaciteit? Leer de taal van finance en laat je niks meer wijsmaken.

Wat is de tijdswaarde van geld?

Naast begrip van winst en het belang van cash is er nog een element dat tot de financiële basiskennis hoort: de impact van tijd.

De gedachte hierachter is dat iemand liever nu dan over een jaar een bepaald bedrag ontvangt. In dit jaar kan hij namelijk een bepaald rendement kan halen, zoals spaarrente, huurrendement als hij investeert in vastgoed of rendement op aandelen.

Een euro vandaag heeft niet dezelfde netto waarde als €1 over 10 jaar. Lastiger wordt het om de volgende vraag te beantwoorden:
Wil je vandaag €1 of €5 over 5 jaar? Wat heeft meer waarde?

Als basis is het voldoende om te weten dat dit een belangrijke pijler is onder financiële concepten en hoe dit globaal werkt. Je hoeft het niet zelf uit te kunnen rekenen, daar zijn de experts voor.

Dit concept is belangrijk voor bedrijven die investeringen doen die pas over langere tijd inkomsten genereren.
Het is ook belangrijk als je met je financieel adviseur praat over je pensioenvoorziening.

Als jij de financiële taal en de basisconcepten begrijpt ben je vele stappen verder op weg naar financiële vrijheid. Je kunt kritische vragen stellen en laat je niet in de luren leggen.

Conclusie

Ondernemers focussen vaak alleen op datgene waar ze zelf goed in zijn of leuk vinden. Finance is veelal een blinde vlek. Binnen grotere bedrijven zien mensen vaak maar een gedeelte van de puzzel. Ze hebben niet altijd zicht hoe het bedrijf als geheel draait en wat de impact van hun beslissingen is.

Door kennis en begrip van de universele financiële taal ontwikkel je een vaardigheid die je altijd en overal kunt inzetten. Elk bedrijf en bedrijfstak, overal ter wereld, kan worden beschreven en geanalyseerd aan de hand van een balans en verlies- en winstrekening.

Het leren van de financiële taal is een onmisbare basisvaardigheid voor ondernemers en werknemers in bedrijven. Net als elke andere taal zorgt het voor verbinding. Een taal leer je door het te doen, te gebruiken. Niet door het woordenboek te leren.

Dat geldt ook voor finance! Wil jij in 1 dag de basis van de financiële taal leren?

Schrijf je dan nu in voor een wervelende training: The Business Finance Experience – From Business Decisions to Financial Outcome.

Ingrid van Ommeren helpt als #DeOnlineCFO ondernemers om financieel gezond te groeien. 

Zelf ondernemer en met een flinke dosis ervaring als registeraccountant (RA) en business controller voor een groot scala aan bedrijven, gecombineerd met haar persoonlijke en toegankelijke aanpak is zij dé sparringpartner voor ondernemers met groeiambitie.

Vul je naam en e-mailadres in en ga direct aan de slag met het werkboek

"Ontcijfer jouw unieke talenten in 7 simpele stappen"

Ik geef toestemming aan Leiderschap in Finance om mij het werkboek toe te sturen en daarna op de hoogte gehouden te worden met artikelen, tips en informatie over de leiderschapsprogramma's van Leiderschap in Finance. Ik kan mij ten allen tijde afmelden.

Gelukt! Veel plezier met het ontcijferen van je talenten!

Pin It on Pinterest