Een virus. Niemand hield rekening met zo’n impact op ons dagelijks leven en de economische gevolgen. Ook bedrijven met aandacht voor risicomanagement hadden dit scenario niet op hun lijstje staan. Laat staan dat ze zich erop hadden voorbereid. En, kun je je hier eigenlijk wel op voorbereiden?

Waar de toekomst er voor veel ondernemers rooskleurig uitzag – het ging goed met de economie in Nederland – zijn nu veel ondernemers hard geraakt. Tegelijkertijd floreren er ook veel bedrijven. Juist nu. De ene branche heeft veel meer last van de economische gevolgen van de coronacrisis dan de ander. Maar ook binnen branches zie je een groot verschil tussen bedrijven. Waar ligt dat aan?

Steeds vaker hoor je dat de overheidsregelingen zombiebedrijven creëren: bedrijven waar het zonder de crisis eigenlijk al slecht ging worden nu met de financiële regelingen overeind gehouden. Uitstel van executie.

Bedrijven die voor de crisis financieel gezond waren kunnen een stootje hebben. Hebben ze de pech dat ze in een branche zitten die hard geraakt is, dan kunnen de steunmaatregelen helpen om deze tijd door te komen. De kans dat ze de crisis overleven is veel groter. Al zijn er nooit garanties.

Financieel leiderschap is vooruit kijken

Een crisis overkomt je. Soms zie je het aankomen, maar het kan ineens snel gaan. Zo snel dat je met je rug tegen de muur staat.

Je kunt je wel degelijk slim voorbereiden op een crisis. Ook al weet je niet precies in welke vorm en uit welke hoek een crisis zich aandient, een financieel gezond bedrijf geeft je een voorsprong als het erop aankomt.

 Het scheelt veel stress als je je personeel en je leveranciers voorlopig kunt blijven betalen.

 Het geeft je ademruimte om alternatieve plannen te bedenken.

√ Het geeft je financiële ruimte om noodzakelijk investeringen te doen om je koers aan te passen.

De 5 Gouden Geld Gewoontes

Het geheim schuilt in 5 Gouden Geld Gewoontes. Een gewoonte is niet iets dat je soms doet als je er toevallig zin in hebt. Een gewoonte is ook niet iets dat je uit de kast trekt als het nodig is. Gewoontes zijn activiteiten die door herhaling zijn ontwikkeld tot onbewust gedrag. Bieden houvast en iets om op terug te vallen in hectische tijden. Daar zit de kracht.

Gouden Geld Gewoonte 1 – Zet geld opzij voor een financiële weerbaarheidsbuffer.

Een beetje hamsteren. Open desnoods een aparte bankrekening voor een ‘rainy day fund’. Het is een pot geld die je achter de hand hebt om in geval van tegenslag een aantal maanden je vaste lasten te kunnen betalen. Denk aan je personeel, huur, openstaande rekeningen van leveranciers. Over het algemeen wordt een buffer aangeraden ter grootte van 3-6 maanden aan lopende kosten, afhankelijk van de aard en activiteiten van het bedrijf.
Zo’n buffer heet in financieel jargon een continuïteitsreserve: een reserve die je aanhoudt om financiële risico’s op korte termijn te dekken met als doel dat het bedrijf de activiteiten kan blijven voortzetten.

Tip

Start je een bedrijf? Maak er een gewoonte van een klein deel in de weerbaarheidsbuffer te storten. Blijf dit doen totdat er voldoende in de weerbaarheidsbuffer zit.
Heb je een lopend bedrijf en nog geen buffer? Start er vandaag mee en plan over hoeveel tijd je de buffer gerealiseerd wil hebben.

Gouden Geld Gewoonte 2 – Kijk naar je cijfers

Hou regelmatig de vinger aan de pols. Kijk elke maand naar je financiële overzichten om te weten hoe je er financieel voor staat. De balans geeft je inzicht in de bezittingen en verplichtingen (schulden), de verlies-en winstrekening geeft je inzicht in je omzet, kosten en winst.

Tip

Weet je niet zo goed hoe je deze twee belangrijke overzichten moet lezen?
Plan een Finance Mentor Meeting in waarin ik je in 2 uur tijd jouw eigen cijfers leer begrijpen.  

Deze overzichten kunnen met een druk op de knop uit je financiële administratie gehaald worden. Is jouw boekhouder of accountant niet in staat om elke maand deze twee overzichten te leveren, dan is het tijd om hier nieuwe afspraken over te maken. Of uit te kijken naar een andere boekhouder. In het artikel “Hoe kies je een goede boekhouder?” geef ik drie punten om op te letten. 

Gouden Geld Gewoonte 3 – Focus op Winst en Cash in plaats van Omzet.

Focus op wat je overhoudt. Ofwel, de winst die je maakt en de cash die dat oplevert. Je kunt nog zoveel omzet maken, als je alles weer uitgeeft hou je niks over om die noodzakelijke reserve op te bouwen. Hoe meer erin komt, hoe makkelijker het er uit gaat. Geld moet rollen klinkt natuurlijk heel lekker, maar het rolt maar één keer. Zorg dus dat er ook voldoende je buffer in kan rollen.

Tip

Hou daarbij rekening met de belastingen die je nog moet afdragen. Deze post wordt te vaak vergeten en komt achteraf als een boomerang op je af. Al voelt het als tegenslag, dit is niet het soort tegenslag waar de weerbaarheidsbuffer voor bedoeld is. De af te dragen belasting is een normale verplichting. Maak hier desnoods een apart potje voor.

Gouden Geld Gewoonte 4 – Overwin je financiële valkuilen  

Hoe je in je persoonlijk leven met geld omgaat bepaalt voor een groot deel je zakelijke financiële gewoontes.
Doe je vaak impulsaankopen of koop je wat je nodig hebt, maak je je geld op of hou je altijd wat geld over, leef je in het nu (korte termijn focus) of kijk je ook naar ‘later’ (lange termijn focus), vergroot je liever de kans op winst of beperk je eerder de kans op verlies, neem je financiële risico’s of kies je voor zekerheid, heb je financiële kennis opgebouwd of is geld een black box, hoe belangrijk vind je geld, is geld een doel of een middel?
Jouw financiële gedrag is een bepalende factor voor een financieel gezond bedrijf.

Tip

Maak een lijstje van financieel gedrag dat je belemmert om een financieel weerbaar bedrijf te bouwen. Als je je bewust ben van je eigen financiële valkuilen heb je de eerste stap al genomen naar gezonde financiële gewoontes.

Gouden Geld Gewoonte 5 – Focus op wendbaarheid

Eén plan, hoe winstgevend dat ook is, is niet genoeg. Als je te maken krijgt met tegenslag of zelfs een crisis in wat voor vorm dan ook, dan is het zaak om snel te kunnen schakelen. Hoe kun je de kracht van je bedrijf op een andere manier inzetten? Het helpt als je al hebt nagedacht waar andere verdienmogelijkheden liggen en waar je op korte termijn op je kosten kunt besparen als het nodig is. Een plan B en zelfs al een plan C helpt je sneller in actie te komen als plan A tegen zit. Uiteindelijk moet je zo snel mogelijk in staat zijn de cash weer door je bedrijf te laten stromen.

Tip

Maak scenario’s of meerdere plannen. Stel jezelf regelmatig ‘Wat als…?’ vragen. Hiermee vergroot je je wendbaarheid.

Aandacht voor het ontwikkelen van goede financiële gewoontes is voor veel ondernemers niet direct iets waar ze warm voor lopen. Juist daarom is het belangrijk financieel management tot een gewoonte te ontwikkelen, dan kost het de minste energie.

Heb je behoefte aan een vakkundig financieel bedrijfskundig advies? Boek dan een Business Finance Mentor Meeting. Ik kijk met je mee naar de cijfers en je krijgt advies op maat hoe je de 5 Gouden Geld Gewoontes voor een financieel gezond bedrijf kunt toepassen in jouw situatie.

Vul je naam en e-mailadres in en ga direct aan de slag met het werkboek

"Ontcijfer jouw unieke talenten in 7 simpele stappen"

Ik geef toestemming aan Leiderschap in Finance om mij het werkboek toe te sturen en daarna op de hoogte gehouden te worden met artikelen, tips en informatie over de leiderschapsprogramma's van Leiderschap in Finance. Ik kan mij ten allen tijde afmelden.

Gelukt! Veel plezier met het ontcijferen van je talenten!

Pin It on Pinterest