Hoe goed ben jij in je vak? Presteer jij op de toppen van je mogelijkheden? Krijg jij altijd de hoogste beoordeling op je functioneren? Grote kans van niet, want de meeste mensen presteren gemiddeld (en doen daarmee nog steeds hun werk goed). Maar wat als je wél voor de beste prestatie gaat? Wat moet je dan doen? Leer wat excellente finance professionals anders doen en pas deze 5 powertips toe om van ‘high potential’ naar ‘high performer’ te gaan.

1. Leervermogen ontwikkelen

Wist je dat karakter en houding bepalender zijn dan vakkennis? Natuurlijk moet de (financiële) vakkennis op orde zijn. Het verschil maak je met gedrag. Denk aan vaardigheden zoals
  • omgaan met spanning en stress,
  • mentale veerkracht,
  • probleemoplossend vermogen en
  • opbouwen van een netwerk.
Het goede nieuws is dat deze vaardigheden te trainen zijn. Alleen zul je ze moet blijven ontwikkelen. Een belangrijke competentie is je leervermogen: de mate waarin je in staat bent nieuwe vaardigheden te leren en deze ook in de dagelijkse praktijk toepassen. Toppers hebben een groot leervermogen. Hun gedrag is erop gericht om zich te blijven ontwikkelen.

2. Doelgericht oefenen

Om beter te worden in een bepaalde vaardigheid is het van belang om doelgericht te oefenen. Uitblinkers zijn in staat om doelgericht iets te doen, te analyseren wat er goed en niet goed ging, te bedenken wat ze de volgende keer anders doen en weer opnieuw te proberen. Net zolang totdat ze een vaardigheid beheersen. Een krachtige manier om dit te doen is de Stop-Continue-Start-methode. Dit gaat als volgt. Probeer iets uit. Je stelt jezelf daarna de volgende vragen: ·      Waar moet ik mee STOPPEN om volgende keer een (nog) beter resultaat te halen? ·      Waar moet ik mee DOORGAAN om volgende keer een (nog) beter resultaat te halen? ·      Wat ga ik STARTEN om volgende keer een (nog) beter resultaat te halen?

3. Passie voor Finance

Leading Edge Finance professionals vinden Finance waanzinnig interessant en zijn daardoor ook bereid om de minder leuke kanten te accepteren. Als jij een topper wil worden is het heel belangrijk dat je Finance een superinteressant vakgebied vindt. Je verdiept je graag in de inhoud, de ontwikkelingen in je vakgebied en je hebt plezier in je werk. Want als je wil excelleren zul je er hard voor moeten werken. Dat lukt je alleen als je ook echt plezier hebt in je vak.

4. Zorg voor een omgeving waar je kunt floreren

Excelleren doe je niet alleen. Iedereen heeft een ondersteunende omgeving nodig om de extra stap te kunnen zetten. Bijvoorbeeld
  • een leidinggevende die de juiste aandacht geeft en inspireert,
  • geschikte projecten om je verder te ontwikkelen,
  • heldere prestatiedoelen,
  • een veilige omgeving,
  • verbinding met collega’s.
Je hebt niet overal zelf invloed op. Vraag jezelf af of je in een omgeving werkt waar jij volledig tot bloei kan komen. Is het antwoord nee of onvoldoende en wil je een financiële topper worden? Durf te kiezen!

5. Een excellente finance professional blijven

Na alle fases van iets nieuws leren, van “ja, ik denk dat ik het wel kan” vervolgens “ik kan het” en ten slotte de fase dat je ergens supergoed in bent geworden, voel je je comfortabel. Maar dan ben je er niet! Want anderen ontwikkelen zich ook. Worden net zo goed of misschien wel beter. Stilstand is achteruitgang, zeker in onze snel veranderende wereld. Om op langere termijn te blijven excelleren is het noodzakelijk dat je telkens weer de zelfdiscipline hebt om je talent te ontwikkelen. Excellent worden is hard werken, excellent blijven is pas de echte uitdaging. Learning. Never. Stops.

Ingrid van Ommeren helpt als coach en consultant financiële professionals en teams om effectiever leiding te geven en Leading Edge Finance teams te creëren die waarde toevoegen aan mensen en de business.

Met haar ervaring als RA en professional in Learning & Development is zij expert op het gebied van leiderschap en talent ontwikkeling voor de financiële functie.

Vul je naam en e-mailadres in en ga direct aan de slag met het werkboek

"Ontcijfer jouw unieke talenten in 7 simpele stappen"

Ik geef toestemming aan Leiderschap in Finance om mij het werkboek toe te sturen en daarna op de hoogte gehouden te worden met artikelen, tips en informatie over de leiderschapsprogramma's van Leiderschap in Finance. Ik kan mij ten allen tijde afmelden.

Gelukt! Veel plezier met het ontcijferen van je talenten!

Pin It on Pinterest